slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide5

Mondhygiënist extra belangrijk bij hart- en vaatziekten

Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees. Wie wil dat niet? Dat een gezond en fris gebit prettig is, dat weten we allemaal, maar een goede mondgezondheid kan ook uw leven redden. Hart- en vaatziekten, de overkoepelende naam voor verschillende ziekten aan het hart of bloedvaten, is doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Ook onder mannen is het een levensbedreigende aandoening. Nu zult u denken dat het ontstaan van hart- en vaatziekten alleen te maken heeft met een ongezonde leefstijl, zoals te veel eten, roken, te weinig bewegen, stress of erfelijkheid. Dat is niet altijd het geval. Soms kan de kwaliteit van uw gebit aandoeningen van het hart en van de bloedvaten veroorzaken, of andersom. Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. In de vernauwingen (plaques) in de bloedvaten zijn dezelfde bacteriën aangetoond als die in plaque in de mond kunnen voorkomen.

Parodontitis

Tandvlees kan gaan ontsteken. De bacteriën gaan in de ruimte tussen tand en tandvlees zitten (pockets). Door de ophoping van de bacteriën, kan de ontsteking uitbreiden naar het onderliggende weefsel en kaakbot (parodontitis). Een vervelend gevolg kan het verlies van tanden of kiezen zijn. Nog vervelender is het wanneer de schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo processen kunnen veroorzaken die leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Als u niet regelmatig een mondhygiënist of tandarts bezoekt kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

Op de juiste manier poetsen helpt

De meeste problemen met tandvlees en tanden kunt u voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen, gezond te eten en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist coacht u graag in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.